RURKA, jeżeli nie robisz tego sam to weź pod uwagę koszt pracy w przypadku ewentualnej drugiej babraniny gdy się rozcieknie pompa. Myślę, że sama robocizna to będzie więcej niż dodatkowy koszt pompy. Jeździsz w ogóle w trasy czy tylko po mieście?
[O1] Wymiana rozrządu silnik BFQ
Zwiń
X
-
głównie po mieście... raz do roku jakiś dłuższy wyjazd krajowo czy też poza granicę naszego Kraju.
Dylemat w tym, że nawet jak wymienie całość to i tak nie zrobię kolejnych 90 000 ( czyli w moim przypadku do 140 000. Czyli za 4- 5 lat po przebiegu ok 50 000 ) tez kompletna wymiana.
Ns razie szukam mechanika bo serwis raczej nie wchodzi w grę,Octavia Tour 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Hej.
Żeby nie zakładać nowego tematu podczepię się tutaj. Pewnie macie setki takich pytań, ale proszę o wyrozumiałość i rade.
Niedawno kupiłem octavie 1 tour, silnik 1.6 bfq.
Odebrana z salonu przez pierwszego właściciela w lipcu 2009. Aktualnie jest już moja. W lipcu będzie miała 5 lat. Aktualny przebieg 47 tys. km. I wiem że na pewno jest taki, że nic nie było cofane.
I teraz pytanie: czy wymieniać rozrząd bo minęło 5 lat, czy może nie warto w sumie z przebiegu nie wynika? Skłaniam się ku wymianie dla spokoju sumienia, ale może macie inne sugestie?
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
no wersja minimum, ale tak patrząc z innej strony to ( zależy oczywiście gdzie) 500 - 600 zł komplet na 5-6 lat w moim przypadku. więc tragedii chyba nie ma.
[ Dodano: Pon 14 Lip, 14 22:25 ]
Aktualnie jest już moja. W lipcu będzie miała 5 lat. Aktualny przebieg 47 tys. km. I wiem że na pewno jest taki, że nic nie było cofane.
Tak czy inaczej będę robił całość.Octavia Tour 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Jak już się zdecyduje to zrobię komplet. Tylko się zastanawiam kiedy to zrobić.
Ty RURKA zaraz będziesz 6 lat jeździł na rozrządzie. Te 6 lat to chyba już max jaki można przeciągnąć co?
Bo ja to z tych przejmujących się jestem i w sumie chyba wstawię za niedługo. Przerzucając forum wymyśliłem taki zestaw:
Rolka - ina
Pasek rozrządu CONTI
Pompa cieczy chłodzącej HEPU
Może być?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koniec_swiataJak już się zdecyduje to zrobię komplet. Tylko się zastanawiam kiedy to zrobić.
Ty RURKA zaraz będziesz 6 lat jeździł na rozrządzie. Te 6 lat to chyba już max jaki można przeciągnąć co?
Bo ja to z tych przejmujących się jestem i w sumie chyba wstawię za niedługo. Przerzucając forum wymyśliłem taki zestaw:
Rolka - ina
Pasek rozrządu CONTI
Pompa cieczy chłodzącej HEPU
Może być?
INA jak najbardziej OK. dobra firma jeśli chodzi o tego typu rzeczy.
Co do reszty... nie wiem. Sam jestem ciekaw co ktoś mi zaproponuje.
Wiem, że skoda chyba tera zmontuje paski Dayco ( czy jakoś tak ) ale z opini w necie lepiej chyba unikać.Octavia Tour 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Odnośnie niskiego przebiegu , upływu 5 lat, a konieczności wymiany rozrządu.
Będąc dziś w ASO przy okazji zapytałem się o taką kombinację i konieczność wymiany rozrządu.Doradca podpowiedział, że w silniku BFQ ze względu na jego prostotę nie ma konieczności wymiany rozrządu przed przewidzianym przebiegiem, trzeba kontrolaowac stan paska i tyle.
Komentarz
-
-
ok.... kontrolować stan paska...
Gdzieś wyczytałem, że silnik BFQ to silnik kolizyjny. Czy stan paska ( spękany/ niespękany) kwalifikuje go do dopiero wymiany.?
Myślę że ciężko ocenić. Pytanie ile razy w ciągu tych powiedzmy 5 lat zgasł nam np. silnik ( przypadkiem ) wówczas przecież to pasek przenosi największe obciążenie. I w końcu przy którymś razie może ... ups.
Oczywiście decyzja należy do nas samych.Octavia Tour 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzys301Odnośnie niskiego przebiegu , upływu 5 lat, a konieczności wymiany rozrządu.
Będąc dziś w ASO przy okazji zapytałem się o taką kombinację i konieczność wymiany rozrządu.Doradca podpowiedział, że w silniku BFQ ze względu na jego prostotę nie ma konieczności wymiany rozrządu przed przewidzianym przebiegiem, trzeba kontrolaowac stan paska i tyle.
Komentarz
-
-
Odkopię temat z przed roku bo mam pytanie.
Moja Octa ma już prawie 7 latek i mimo, że przebieg dopiero niecałe 80 tys to po konsultacji ze znajomym mechanikiem postanowiłem zmienić kompletny rozrząd. W ASO za całość powiedzieli 1100 zł
Mam pytanie:
Czy przy kompletnej wymianie rozrządu (razem z pompą wody) muszę zmienić płyn? Czy mogę go zlać a potem wlać z powrotem? Płyn mam dość świeży dlatego pytam a umówiłem się, że dostarczę części do mechanika i nie wiem czy kupować płyn czy tylko 1L na ewentualną dolewkę.
Odpowiem sobie sam bo jestem świeżo po wymianie rozrządu. Płynu potrzeba było tylko 0,5 litra na dolewkę.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Z racji tego, że BFQ jest banalnie prostym silnikiem, to pewnie dobrze.
2 lata temu kupiłem zonie 8 letnią pandę z przebiegiem 46 tys. fiat zaleca co 60 tys lub 5 lat, czyli wiek był przekroczony, ale przebieg nie. zeszłej jesieni postanowiłem dla spokoju wymienić, chociaż silnik nie jest kolizyjny. powiem wam, ze jakbym ten pasek położył obok sklepowego, to by nikt nie rozpoznał który jest właściwy. natomiast pompa wody zaczęłą już dość mocno przeciekać
Komentarz
-
-
Panowie ja zrobiłem 104kkm w ciagu 8 lat i spokojnie rozrząd wytrzymam. Pompa w calkiem dobrym stanie byla ale tez wymieniona tak ze te 5lat to troszkę panika. Moze teraz po wymianie trzeba bedzie się pilnowac choc części Ina czy skf sa wysokiej jakości i mam gwarancje pisemna na 90kkm lub 5lat tak ze w tym czasie spokojna moja głowa bo producent części zapewnia trwalosc ????
Komentarz
-
Komentarz